Шкостско виски (Скоч)

In Uncategorized

Зборот виски доаѓа од галскиот збор “uisge beatha” што значи „ вода на животот„ инаку галскиот збор спаѓа под келтскиот јазик кои бил користен во делот Higlands во Шкотска. Во Шкотска виски се произведувало со векови наназад. Се претопоставува дека процесот на дестилација бил донесен од страна на христијанските монаси кои го ширеле христијанството низ земјата, но не е исклучена можноста дека можело да биде донесен и од фармерите кои живееле во делот Highlands кои се научиле сами да дестилираат со вишокот јачмен што им останувал.
Најстариот документ во кој има информации за рецептот на произведување на скоч бил напишан во 1494.
Шкотска традиционално се дели на 6 региони кои произведуваат виски и сите тие имаат свој карактеристичен вкус на вискито.

Speyside- виски познато во плодните долини (glen) и реката Spey. Истото е карактеристично по скромност со тресет и богато со овошни ароми.Најчесто се зреени во Шери буриња.
Над 60 дестилерии.
Lowland- виски карактеристично по меки и нежни ноти на слад и генерално е многу полесно, во кое се чувствува елегантна палета од мед, ѓумбир, карамела, тоаст, и цимет.
Highland- Овој регион е најголемиот во Шкотска и е карактеристичен по разновидната палета на виски.
Campbeltown- Карактеристично виски со нијанси на чад, сол, овошје,ванила и карамела.
Islay- Најкарактеристично виски со богата арома од тресет и чад.
Islands- карактеристични ароми од чад, бибер и мед.

Во Шкотска има повеќе од 100 дестилерии.
Виски да биде наречено Скоч мора да е произведено и стареено минимун 3 години во Шкотска.